Post Covid reizen naar Jordanië

“Waar we heen gingen wisten we niet maar dat we een roadtrip wilde maken en veel in de natuur wilden zijn, stond vast. Toen bleek dat Jordanië code geel had zijn we daarvoor gegaan. 

Geen gedoe, alleen een PCR test voor vertrek. Wat een goede keuze! We waren bijna de enige toeristen in heel Jordanië! We waren vrijwel alleen in Petra en ook in de Wadi Rum geen andere toeristen gezien. Verder vrijwel niks gemerkt van Covid! In enkele winkels en restaurants moesten we een mondkapje dragen maar dat aantal is in 14 dagen op 2 handen te tellen.

Als bonus kregen we ook nog eens de meest aardige behandeling van de Jordaniërs, wat een vriendelijk volk! Een magisch land, zeker nu je het rijk voor je alleen hebt!”

Joris, augustus 2021

Post Covid reizen naar Jordanië, Joris en Paul bij de Treasury in Petra

Wil je, net als Joris en Paul, post Covid naar Jordanië reizen, dan vertellen we je graag welke voorbereidingen je moet treffen als je vanuit Nederland en België reist. En welke documenten je nodig hebt. Dat doen we aan de hand van de volgende vragen. (Laatste update 6 september 2021)

Royal Jordanian vliegt woensdag, vrijdag en zaterdag van Amsterdam naar Queen Alia International Airport in Amman. Vanaf daar kun je eventueel doorvliegen naar Aqaba.

Transavia vliegt vanaf oktober 2021 rechtstreeks van Amsterdam naar Amman. In oktober twee keer per week op dinsdag en zondag. En vanaf November zelfs drie keer per week. Op dinsdag, donderdag en zondag.

Wil je vanuit België vliegen dan kun je met Ryanair twee keer per week vanaf Brussel naar Amman vliegen. En wel op zaterdag en dinsdag. Je kunt met de trein vanuit Nederland naar Brussel airport reizen. De trein brengt je tot vlak onder het vliegveld. 

Vanaf Schiphol Airport

Op de website van de Nederlandse overheid Nederland wereldwijd vind je de actuele regels over het reizen naar Jordanië.

Declaration form
Je wordt daar doorverwezen naar de site van de Jordaanse overheid Gateway2Jordan waar je het zogenaamde “declaration” formulier in moet vullen. Vervolgens krijg je, na het invullen, je reisvoorwaarden te zien.

Let op, de PCR-test is verplicht voor alle reizigers en mag maximaal 72 uur voor vertrek gedaan zijn! Het maakt niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent. Je negatieve PCR-test ga je ook uploaden. 

Als je gevaccineerd bent, dan ga je ook je vaccinatiecertificaten (in het Engels!) uploaden.

Na het uploaden van de files krijg je een bestand gemaild met daarop de QR code en een groene band aan de bovenzijde. Neem ook dit formulier uitgeprint mee naar de luchthaven.

PCR test
Er zijn verschillende locaties waar je je PCR test kunt doen. Ben je toevallig lid van de ANWB dan kun je met ledenkorting een test laten doen bij Coronalab.eu.

Gezondheidsverklaring
Op de website van de Rijksoverheid is de gezondheidsverklaring beschikbaar. Het lijkt mij handig om de Engelse versie te gebruiken. Deze kun je uitprinten en invullen of digitaal invullen en printen. Print er twee uit. Eén voor de heenreis en één voor de terugreis.

Uitzondering voor Transavia.
Bij het online inchecken vul je de gezondheidsverklaring in. Dit kan vanaf 24 uur voor vertrek. Je hoeft dit formulier niet uit te printen.

Zorgverzekering
Met je zorgpas kun je aantonen dat je een zorgverzekering hebt. Voor Jordanië moet dat voldoende zijn.

Samengevat, bij het inchecken op het vliegveld heb je de volgende (uitgeprinte) documenten bij je:

  • “Declaration form” met QR code.
  • Vaccinatie certific(a)at(en).
  • Negatieve PCR test niet ouder dan 72 uur (voor de inchecktijd).
  • Gezondheidsverklaring.
  • Bewijs van een zorgverzekering, zorgpas.
  • En natuurlijk je paspoort, ticket (en Jordan Pass).

Declaration form
Je moet je aanmelden op de site van de Jordaanse overheid Gateway2Jordan waar je het zogenaamde “declaration” formulier in moet vullen. Na het invullen krijg je je reisvoorwaarden te zien.

Je gaat je negatieve PCR-test resultaat uploaden. Let op, de PCR-test is verplicht voor alle reizigers en mag maximaal 72 uur voor vertrek gedaan zijn! Het maakt niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent.

Als je gevaccineerd bent, dan ga je ook je vaccinatiecertificaten (in het Engels!) uploaden.

Na het uploaden van de files krijg je een bestand gemaild met daarop de QR code en een groene band aan de bovenzijde. Neem dit formulier uitgeprint mee naar de luchthaven.

Vul de gezondheidsverklaring in en neem ‘m uitgeprint mee.

Je hebt een bewijs nodig van je zorgverzekering.

Vanaf Brussel Airport als Nederlander komend vanuit NL

Als je vanuit Nederland naar België reist om vanaf Brussel Airport te vliegen dan kun je hier de regels vinden. Je moet het  Passagier Lokalisatie Formulier (PLF)  invullen binnen 48 uur voordat je België binnenkomt.

 Vanaf Brussel Airport als Belg

Op de website van de Belgische overheid vind je alle info hoe je veilig op reis kunt vertrekken.

Ja, je hebt een visum nodig om naar Jordanië te reizen. Met een Nederlands paspoort kun je een visum bij aankomst kopen. Dit kost 40 JOD. Er is nog een manier om het visum te verkrijgen.

Jordan Pass. Als je minimaal drie nachten in Jordanië blijft en van plan bent om Petra te gaan bezoeken dan kun je de Jordan Pass aanschaffen. Je kunt kiezen uit de Wanderer, Explorer en Expert Jordan Pass. Voor een één-, twee- of drie- daags bezoek aan Petra. Je betaalt de Jordan Pass met een creditcard.

Mocht je ook Betanië willen bezoeken dan kun je in een volgende stap ook een ticket daarvoor kopen, met korting, die dan aan je Jordan Pass gekoppeld wordt. Normaal ticket is 12 JOD.

Je moet de Jordan Pass kopen voor vertrek naar Jordanië. Op Amman Airport laat je je Jordan Pass zien en krijg je vervolgens je visum stempel in je paspoort. Dit toeristenvisum is vier weken geldig. (Overigens begint de geldigheid van je Jordan Pass, twee weken, pas te lopen als je de eerste site bezoekt).

Volledig gevaccineerd
Als je volledig gevaccineerd bent, of jonger dan vijf jaar bent, hoef je geen PCR test te doen bij aankomst op Queen Alia International Airport.

Niet gevaccineerd
Ben je niet volledig gevaccineerd dan wordt er een PCR test afgenomen. De uitslag ontvang je via de mail. Je hoeft niet op het vliegveld op de uitslag te wachten. Als de uitslag positief is dan moet je 7 dagen in thuisquarantaine. Op dag 7 moet je een nieuwe PCR test doen.

Het is niet eenvoudig om de actuele regels in Jordanië boven tafel te krijgen. Er is niet een duidelijke website waar de actuele regels staan. Zelf vind ik deze van My Jordan Journey van de Jordan Tourism Board North America, informatief. Helaas is de laatste update van 24 juni 2021.
Gebruik je gezonde verstand, met in je achterhoofd de regels in Nederland en België. Zorg dat je altijd een mondkapje bij de hand hebt en draag die in openbare ruimten en op plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar zijn zoals in de auto, taxi en winkels.

Naar Schiphol Airport

Op de website van de Nederlandse overheid Nederland wereldwijd vind je de actuele regels over het terug reizen van Jordanië naar Nederland. Momenteel hoef je niet in (thuis)quarantaine.

Check ook de website van je airline om te zien welke eisen zij stellen.

Je moet je coronabewijs (je vaccinatie certificaat) laten zien bij het inchecken op Amman Airport. Let op, dit certificaat moet in het Engels zijn.

Niet gevaccineerd?
Als je niet gevaccineerd bent dan heb je een negatieve PCR testuitslag nodig die maximaal 48 uur oud is bij vertrek vanaf het vliegveld. Je kunt in Amman, Wadi Musa en Aqaba op meerdere locaties de test laten doen. Vraag bij je accommodatie na waar dat kan. De prijs ligt rond de 30 JOD.

Gezondheidsverklaring
Laat je ingevulde gezondheidsverklaring zien bij het instappen (boarden).

Naar Brussel Airport

Als Nederlander
Als je van Amman naar Brussel vliegt en na aankomst op de luchthaven door reist naar Nederland vul je het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen de 48 uur voor je aankomt in België, ook als je gevaccineerd bent.

Als Belg
Hier vind je de regels als je als Belg vanaf QAIA naar Brussel vliegt. Je moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen binnen de 48 uur voor je aankomt in België, ook als je gevaccineerd bent.

Download de reisapp van Buitenlandse zaken en Douane. Abonneer je op Jordanië en je krijgt een bericht als er een wijziging is in het reisadvies.

Inspiratie voor een onvergetelijke Jordanië reis

Krijg je al zin om op reis te gaan? Ik geef je graag inspiratie! Wat te denken van dit reisplan voor een week Jordanië

Heb je meer hulp nodig om je reis te plannen? Via Ontdek Jordanië van binnenuit helpen Bianca, van Wadi Rum Nomads , en ik, van B&B Petra Fig Tree Villa en Beit al Taybeh Guesthouse, je graag met het plannen van je onvergetelijke Jordanië reis!

Het gemakkelijkst bereik je ons door het contactformulier op onze websites in te vullen. 

Je kunt ons volgen op Instagram en Facebook.